Профил

SEO Конференция 2009

 

„Пишете съдържание за хората, а не за търсачките!"

Вчера в Интер Експо Център София бе проведена първата в България специализирана конференция за SEO, SEM, социални мрежи, интернет маркетинг и реклама. Благодарение на спонсорството на няколко фирми от IT бранша, организаторите успяха да направят събитието безплатно и постигнаха огромен интерес - залата бе препълнена, а Огнян Младенов сподели, че още поне толкова човека са изявили желание, но не са могли да присъстват, поради капацитета на залата и бързо свършилите места.


В седемте лекции през деня бяха засегнати основни въпроси за това какво е SEO, SEO за блогъри, SEO vs. PPC, SEM на бизнес уеб сайт, SEO за електронни магазини и Link Building стратегии, а в края на конференцията се проведе кръгла маса, на която присъстващите имаха възможността да задават тематични въпроси към всички лектори.


Лекторите - едни от най-големите SEO професионалисти в България споделиха много полезна информация и собствен опит за оптимизацията - една, както се изразиха, неточна наука, в която правила няма - всичко е личен опит и експерименти на принципа проба-грешка. Гостите се запознаха от близо с най-популярните техники и златните правила за това един сайт да бъде популярен в търсачките и в него да има качествено, уникално и често обновявано съдържание.


Коментирани бяха всички аспекти на оптимизирането - от построяването на самия адрес и писането на titles, до обмяната на линкове и методите за OFF-Page популяризация, за различните видове сайтове - от лични блогове до електронни магазини и бизнес сайтове.


Организаторите съобщиха и намерението си този тип конференции да се превърне в традиция и обявиха предстоящата през октомври WebIT конференция.

Лектори и теми:


Пламен Томов: Какво е SEO - основи на оптимизацията за търсачки, ползи и недостатъци. Класификация на SEO - Onpage и offpage SEO - важни фактори влияещи върху оптимизацията. Основни разлики между SEO и SEM - какво трябва да прави SEO специалистът и какво - не.


Огнян Младенов: Практическо SEO за блогъри и блогове. Платформи, плъгини, тагове, методи за популяризиране в социални мрежи и медии.


Станислав Димитров: Практическo ръководство за SEO - цели, избор на стратегия, техологични съображения, ключови етапи, измерване на ефективността


Мартин Попов: SEO vc PPC - Кое да използвам? Предимства и недостатъци, Кой начин за трафик е по-добър? Основни разлики. Дали да не ги използваме заедно?


Лили Грозева: SEM на Бизнес Уебсайт. Съдържание - какъв уебсайт ми е нужен, каква информация е полезна за клиентите ми, как да я организирам, как и кога да я публикувам? Техники на популяризация - какви са опциите за моя бизнес, най-ефективни методи за популяризация чрез търсещи машини.


Георги Георгиев: оптимизация на електронни магазини


Мартин Христов: Link Building - стратегии, техники, популярни и непопулярни методи за получаване на връзки към сайта.

Конференцията бе излъчена пряко online от Кабината, а видео записи можете да гледате тук.

 

Вечерна добавка :) Лични впечатления:

Като цяло, изключително много ми допадна цялото събитие. Независимо дали си лаик или професионалист, всеки намери нещо за себе си и чу нещо полезно. Допадна ми, че като първа конференция направи най-исконното: обхвана всички области на науката SEO.

Първата лекция (на Пламен) беше адски подходяща за начало, не смятам, че има IT човек, чийто мозък да функционира правилно рано сутрин, и следователно лекцията "въведение" и нейната лекота (допълнена с чувство за хумор) дойде много добре. Пък и имаше какво да се чуе от нас, непрофесионалистите конкретно в SEO.

Огнян Младенов разбира се, беше на ниво. Не съм и очаквала друго. Сподели много полезна информация за това как всеки човек може да се постарае и оптимизира блога си, което е супер за хората, които не искат да градят кариера в SEO, а да имат качествен личен блог. Освен това частта от лекцията на тема "Връзките са всичко", отнасяща се за RSS беше много любопитна. И забавна.

Оттук нататък малко ще покритикувам. Първо, предполагам, че лекторите не са чели един на друг презентациите си преди събитието, това щеше да спомогне много да се избегне доста голямото количество повтаряща се информация (оптимизирайте, хора, оптимизирайте :) ). Второ, имам чувството, че освен Оги, Пламен и Гео, другите лектори бяха адски притеснени и непривикнали да говорят пред хора и на микрофон, а една информация се възприема много по-добре от аудиторията, когато е поднесена с увереност.

Станислав от icygen се беше наел с твърде амбициозната и непостижима задача да обване огромно количество материал за твърде кратко време. Това доведе до твърде бързо преминаване през лекцията, прехвърляне на слайдове за секунди и на мен малко ми заприлича на диагонално четене. Но пък, уверена съм, че когато самите презентации бъдат споделени онлайн, неговата ще бъде изключително полезна.

Въпреки това, изброените от мен негативи са доста бели кахъри и са все неща, които са нормални като за първи път, ако пък тръгна да разказвам за всички позитиви, тази статия ще стане прекалено дълга :)

Искрено се надявам, че тези събирания ще станат традиция и вбъдеще няма да ни се налага да разглеждаме "Навсякъде" и "в България" като две коренно противоположни понятия :)

 

Успехи и занапред!

Коментари

18:04 11 Април· Нередност
Благодаря за информацията, късно разбрах иначе можеше да отида..
13:04 11 Април· Нередност
и?
18:04 11 Април· Нередност
Следващия път ще свиркам, като науча нещо :)

А сега добавих малко в поста - лични впечатления ;)
Анонимни потребители не могат да коментират. Влез или се регистрирай.
Xpucu's Happy Place
...where I chase my broken dreams.
s*e*r*e*n*d*i*p*i*t*y

Категории · Архив

рекламирай тук
Най-често коментират
 

Блогове, които чета